Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID

  • Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID - Praktijk Mental Balance
  • Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID - Praktijk Mental Balance
  • Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID - Praktijk Mental Balance
  • Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID - Praktijk Mental Balance
  • Hypnotherapie en polyvagaal therapie bij Long COVID - Praktijk Mental Balance

Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt Long COVID of Post-COVID genoemd. Een groot deel van de mensen in Nederland die Long COVID  hebben opgelopen (in totaal naar schatting 1,3 miljoen) heeft betrekkelijk milde klachten en herstelt daar spontaan weer van, maar voor een deel van hen zijn de gevolgen ernstiger en langduriger. De meest voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn en concentratieproblemen. Deze klachten kunnen soms maanden of langer aanhouden.

Sommige studies noemen als risicofactoren: langdurige stress, overbelasting en burn-out, te snel weer aan de slag gaan na een corona infectie, oververmoeidheid en ernstige slaapproblemen. Ook mensen met een auto-immuunziekte, doorgemaakte Pfeiffer, Q-koorts, ADHD, diabetes type 2, chronische netelroos, reuma en allergische rhinitis (chronische ontstoken neusslijmvlies) lijken vaker dan gemiddeld Long COVID te ontwikkelen. Opvallend is dat Long COVID vaak vooraf werd gegaan door een betrekkelijke milde vorm van corona infectie.

Een medicijn tegen Long COVID bestaat op dit moment nog niet en het lijkt nog jaren te gaan duren voordat fundamenteel onderzoek praktische toepassingen gaat opleveren.

De impact van Long COID op iemands leven is groot. Een interview met een Long COVID patiënt is bv. te vinden op Rijksoverheid.nl : patiënte Noor zegt daarin: “Ik heb nu een jaar geen gewone maaltijd meer gegeten. Dat heeft effect op mijn sociale leven. Dat is even actief, maar uiteten of borrelen met vrienden ervaar ik nu anders. Ik ben me bewust geworden van hoe sociaal eten en drinken eigenlijk is. Ik mis die gezelligheid enorm.”
De artsen weten nog niet goed wat ze aan moeten met long covid, maar raden Noor  hypnotherapie aan.

Ook ik als erkend hypnotherapeut heb geen pasklare oplossing voor mensen met Long COVID. Ik heb een aantal van deze patiënten mogen behandelen en zonder te pretenderen dat ik Long COVID kan genezen heb ik wel beduidende klachtenvermindering weten te bewerkstellingen. Hypnotherapie kan de weerstand verhogen door: stressvermindering, verlagen van vermoeidheid, verhogen van het energieniveau, optimalisering van de ademhaling en verbetering van de slaapkwaliteit.
Kortom hypnotherapie  kan de weerstand verbeteren  door vergroting van de immunologische response waardoor de Long COVID klachten veelal verminderen.

Het corona virus lijkt ook het autonome zenuwstelsel te ontregelen met als gevolg een disfunctionele signaalverwerking in de hersenstam en de  nervus vagus.  Polyvagaal therapie is de meest aangewezen moderne therapie om het ontregelde autonome zenuwstelsel te normaliseren.

Kortom hypnotherapie en polyvagaal therapie zijn geen tovermiddelen voor de genezing van Long COVID, maar beduidende klachtenvermindering lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren.

Meer weten over polyvagaal therapie...

Meer weten over Long COVID...

Meer weten over 

Dr. Fons de Vries
Praktijk Mental Balance

Hypnotherapeut (erkend NBVH)
Polyvagaaltherapeut: Professional Polyvagaal Platform

19 augustus 2023