Relatietherapie: Gooi, Amersfoort, Utrecht e.o.

  • Relatietherapie in Amersfoort, Gooi en Utrecht e.o.
  • Relatietherapie in Amersfoort, Gooi en Utrecht e.o.
  • Relatietherapie in Amersfoort, Gooi en Utrecht e.o.
  • Relatietherapie in Amersfoort, Gooi en Utrecht e.o.
  • Relatietherapie in Amersfoort, Gooi en Utrecht e.o.
Relatietherapie: Gooi, Amersfoort e.o.

Niets is mooier dan de liefde tussen twee mensen. Je wordt verliefd en je leeft nog lang en gelukkig. Helaas gaat dit sprookje maar zelden op. Zelfs als je een liefdevolle relatie hebt is deze niet rimpelloos. Bij sommige relaties blijft het niet bij rimpels, maar dienen zich dreigende golven aan, die een relatie in zwaar weer doen belanden en de liefde op de klippen laten lopen.

Misschien dat een of meerdere van de volgende gevoelens herkenbaar voor je zijn. Je voelt je onbegrepen in je relatie. Jij en je partner drijven steeds verder uit elkaar. Je voelt je niet meer veilig in je relatie. Jullie proberen te communiceren maar steeds mondt het weer uit in ruzies. Er is weinig of geen intimiteit meer. Je hebt intieme gevoelens naar iemand anders. Je voelt je onprettig in de relatie, maar waar dat gevoel vandaan komt is onduidelijk. Je denkt aan uit elkaar gaan; het komt nooit meer goed...

Waarom in relatietherapie?

Relatietherapie is erop gericht om relatieproblemen in kaart te brengen, de communicatie tussen de partners te bevorderen en bestaande conflicten te doorbreken. Verder kijken we welke positieve en negatieve gevoelens jullie bij elkaar opwekken en we geven nieuwe relatiedoelen vorm. Hierbij ben ik als relatietherapeut een katalysator om jullie vastgelopen relatie weer vlot te trekken, maar zeker geen scheidsrechter. De ene partner is voor mij niet beter dan de ander.

In veel gevallen kan de relatie hernieuwd en geheeld worden. Soms lukt het niet om de relatie nieuw leven in te blazen. Dat is veelal een pijnlijke conclusie, maar met een doodlopend pad ben je op de lange termijn slechter af dan met twee gescheiden wegen die tot iets beters leiden.

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk?

Veel relatietherapeuten werken met  Emotionally Focused Therapy (EFT) en cognitieve gedragstherapie gericht op het weer op gang brengen van de communicatie, waarbij problemen in kaart worden gebracht, oplossingen worden gevonden en huiswerkoefeningen meegegeven om de gemeenschappelijk gemaakte afspraken thuis te trainen. Als blijkt dat nieuw ontstane gedragspatronen beter bevallen en meer openingen bieden om wenselijke doelen te bereiken, dan leert de ervaring dat oude inadequate gedragspatronen langzaam wegebben en worden vervangen door nieuw meer doelmatig gedrag.

Ook als integratief therapeut volg ik deze gebruikelijke strategie met relatiesessies, waarbij ik extra alert ben op de onvermijdelijke emotionele valkuilen die tijdens jullie communicatie aan de orde komen. Deze negatieve emoties hebben vaak meer te maken met (overlevings)strategieën uit het verleden dan met de werkelijke actuele relatieproblemen. Veelal zijn gezamenlijke relatiesessies – die op bewust niveau plaatsvinden – toereikend. Als echter blijkt dat het therapeutisch effect beperkt is, kan besloten worden om onverwerkte conflicten uit het verleden, die te maken hebben met de relatieproblemen, door middel van psychodynamische therapie  – wat op onbewust niveau plaatsvindt – op te sporen en te helen.

Mijn ervaring als relatietherapeut leert dat in bepaalde gevallen de combinatie van gezamenlijke relatiesessies op bewust niveau, gecombineerd met individuele therapiesessies op (on)bewust niveau, veel doelmatiger is dan conventionele relatiesessies. Bovendien is de kans op terugval bij gecombineerde therapie aanmerkelijk kleiner dan met traditionele relatietherapie.

Kan ik ook zonder mijn partner mijn relatie verbeteren ?

Relatietherapie met beiden heeft de voorkeur, maar je partner dwingen - als je daar al toe in staat zou mogen zijn – heeft geen zin. De motivatie moet van beiden komen. Als je zelf wel gemotiveerd bent kan individuele therapie zeker zinvol zijn om meer vat te krijgen op jullie relatieproblemen. Soms werkt dit positief door in de relatie, waardoor de andere partner alsnog besluit om aan te sluiten in de relatietherapie.

Dr. Fons de Vries
Relatietherapeut

Mental Balance Relatietherapie
Relatietherapie voor Amersfoort - Vathorst, Leusden, Zeist, Utrecht, Gooi, Gelderland en omstreken.

Meer over relatietherapie...