Vitamine D en het coronavirus

  • Vitamine D en het coronavirus - Praktijk Mental Balance
  • Vitamine D en het coronavirus - Praktijk Mental Balance
  • Vitamine D en het coronavirus - Praktijk Mental Balance
  • Vitamine D en het coronavirus - Praktijk Mental Balance
  • Vitamine D en het coronavirus - Praktijk Mental Balance

Prof. Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit, geeft aan dat er veel aanwijzingen bestaan in wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona. Het is volgens hem bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties, dat zou blijken uit verschillende wetenschappelijke studies. Hij verwijst ook naar een studie die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona, al is dat wel een kleine studie:
Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study; Steroid Biochem. Mol. Biol. .2020 Oct.)

Ook longarts Rob Janssen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen bevestigt dit, maar legt uit dat het mogelijk ook andersom werkt en dat longinfecties juist het vitamine D-tekort veroorzaken: “We weten dat luchtwegziekten een disregulatie van het vitamine D-gehalte kunnen veroorzaken. Een ontsteking kan leiden tot een tekort. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij astma of COPD.” Het is dus een mogelijkheid dat een besmetting met het coronavirus het vitamine D-tekort juist veroorzaakt, in plaats van andersom

Wetenschappers van de Britse Anglia Ruskin University, University of East Anglia en specialisten van Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust keken naar waarden van de gemiddelde vitmaine D-spiegel van inwoners van 20 verschillende Europese landen. Ze vergeleken die cijfers vervolgens met het aantal sterfgevallen aan het Covid-19 in elk land. Zo vonden ze een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt en waar het coronavirus voor veel overledenen zorgt. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor het coronavirus – ouderen –  is ook meteen de groep waarbij in alle landen een vitamine D-tekort het meest voorkomt, zeggen de onderzoekers.

Of vitamine D nu wel of niet helpt tegen het coronavirus, over één ding lijken alle deskundigen het eens: de meeste mensen die in een gematigd klimaat leven, zoals in Nederland, kampen zeker ’s winters met een tekort aan vitamine D. Er is dan te weinig zonlicht om de aanmaak van de vitamine in de huid op gang te brengen. Daarom zouden de meeste mensen in ieder geval in de winter elke dag een vitamine D-supplement moeten innemen, al was het maar om hun botten te versterken. 

Meer over weerstand tegen virussen:

Meer over vitamine D voor een betere weerstand tegen virussen...

Zinkpreparaten... 

Resveratrol...

Online bestellen Coronasneltest...

Corona sneltest (Covid-19 zelftest)
Amersfoort (Utrecht)

Verdere informatie over corona...

Medische mondkapjes... 

Niet-medische mondkapjes...

Virus- en bacterie-luchtreinigers...

 

14 december 2020